Vandaag 31 oktober is de dag van de stilte.

Een dag om stil te staan.
Bij jezelf, je naasten en diegene die zijn overleden.

31 oktober is ook de dag van transitie. Het oude loslaten en opstaan voor het nieuwe. De overgang van licht naar donker. De dag dat de lijnen tussen leven en dood heel dun is.

Voor de Kelten was dit ook het begin van het nieuwe jaar. Het feest (Samhain) houdt verband met de seizoenswissel en de cyclus van het leven. Tijdens deze periode werd de aarde geacht zich voor te bereiden op een nieuw begin. Daarom was het een geschikte gelegenheid om voor wat betreft het eigen leven terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen voor de toekomst. Een van de bijbehorende rituelen was het doven van alle vuren in de huizen, alleen met een speciaal heilig vuur mochten de haarden weer aangestoken worden.

Vandaag wil ik je vragen om aandacht te geven aan je eigen transitie. En de tijd te nemen om van de periode van het licht over te gaan naar de periode van het donker.

Hoe wil jij aandacht geven aan je eigen transitie?

Hieronder heb ik een aantal tips die je zou kunnen doen:

• Wandel in stilte in het bos, verbindt je middels je zintuigen met de natuur en wordt steeds stiller van binnen. Luister naar wat er op komt en zoek een lekker plekje voor de meditatie (zie onder aan deze pagina).

• Om van de periode van licht naar donker over te gaan kun jij je eigen ritueel maken. Zodat je de afgelopen periode af kunt sluiten, loslaten van bepaalde zaken, en jezelf voorbereiden op de toekomst.

• Brand wierook, salie, sandelhout of palo santo hout, om je huis te zuiveren/reinigen. Je kunt dan met de wierook door het huis lopen, en alle kamers zuiveren. Of leg het op een bepaalde plek in je huis. Als je wilt kun je dan extra aandacht besteden en deuren en ramen en onzichtbare poorten die nu open staan in deze tijd van het jaar. Spreek krachtig uit wie en wat er wel en wie en wat er niet in jouw ruimte mag komen.

• En doe je mee? Verlicht vanavond je huis met kaarsen ipv lampen. Om zo de periode van het donker toe te laten.

 

En dan wil ik je vragen om nu de tijd te nemen voor een meditatie. Of doe deze in de bossen tijdens een wandeling…

Zorg dat je ongeveer 30 minuten hiervoor de tijd kunt nemen.

 

Wordt stil en voel je adem….

Zak nog wat verder in de stilte en luister naar je eigen stem. Sta stil bij wat het voorbije jaar je heeft gebracht….

Richt een boodschap aan je overleden dierbaren….. 

Luister dan naar je diepste behoeften. Wat heb jij jezelf de voorbije maanden ontzegt? Waar heb jij behoefte aan? …..
Is dit dan een goed moment om het terug in je leven te brengen?…..

Neem de tijd om te ontspannen. Ga lekker liggen (of leun tegen een boom) en ontspan elk lichaamsdeel. Door het aandacht te geven, zacht en zwaar te laten worden, loslaten van de spanning die aanwezig is….

Kom dan weer langzaam terug open je ogen als je daar klaar voor bent.

En doe verder vandaag rustig aan en vertraag.

 

Ik wens je een hele fijne dag toe, en een mooie transitie van licht naar donker. De periode van rust en innerlijke groei.

Met warme groet,
Laila Visser

 

 

× Waarmee kan ik je helpen?