Voed jezelf 3x

In het sjamanisme zegt men: voed jezelf 3 x.
De eerste keer zodat jij verzorgd bent.
De tweede keer zodat je een reserve hebt voor moeilijke tijden.
De derde keer zodat je iets kunt doorgeven.

In gezonde zelfzorg doe je dat ook. Je verzorgt jezelf goed en zorgt ook voor een reserve. Je vult je potje waar jij energie uit haalt. Waarom doen we dat? Zodat je niet al te snel afhankelijk wordt van anderen.
Je zorgt hiermee dus voor jezelf en ook voor anderen, door goed op jezelf te letten en een energiereserve te houden. En wat je extra over hebt, geef je door aan anderen. Maar meer ook niet.

Weet je wat jij nodig hebt, of sta je ‘goed’ in contact met jezelf dat voel je goed aan wat je nodig hebt, en ben je niet bang om jezelf te voeden. Je doet wat nodig is, zonder schaamte of vervelend gevoel. De ene keer neem je meer en de andere keer heb je minder nodig.

Reserveren van energie

Een reservepotje aan energie is nodig, daar we elke dag in aanraking komen met de uitdagingen op ons pad. En dat vraagt soms meer en soms minder van onszelf.
Het zit in ons systeem, eigenlijk van alle levende wezens, om zuinig te zijn met onze energie. Om die goed te verdelen, te bewaren. Maar soms doe je dat niet, dan heeft dat te maken met je overlevingsinstinct. We hebben het nodig om te vluchten, vechten, bevriezen om ons steeds maar aan te passen. En dit doen we op allerlei manieren.

Egoïsme

Bij egoïsme, zien we dat we ons ook goed voeden. Alleen geven we niet door, wat we extra over hebben. Waarom doen we dat niet? Omdat iemand die egoïstisch is, nu eenmaal niet gelooft dat hij ooit iets over zou kunnen hebben.
Hij of zij zit zo vol angst dat hij nooit genoeg heeft, vol zorgt dat hij gewoon niet genoeg krijgt in wat hij nodig heeft. Dit gebeurt onbewust.

Als je emotioneel gezond bent, dan weet en voel je wat je nodig hebt en ook wat je kunt geven. Als je dat niet bent, dan heb je nooit genoeg. Je weet gewoon niet wat je nodig hebt. En dan voelt het als een tekort, van niet genoeg hebben, vanuit het oerinstinct om spaarzaam te zijn met je energie. En niet wetend of het voldoende is wat je hebt.

Co-afhankelijkheid; geven om te willen ontvangen

Naast goede zelfzorg en egoïsme is er nog een andere vorm. Het tegenovergestelde van egoïsme; en dat is, volgens Susanne Hühn, co-afhankelijkheid. In deze co-afhankelijkheid geef jij ook door wat je zelf nodig hebt, je geeft je eigenlijk leeg, en stelt jezelf in op verhongeren. Je voedt jezelf en geeft het meteen door. Je bent erop gericht om alles wat je krijgt als overvloed te zien en niets nodig te hebben. Je hebt jezelf hierin verhard, en wijsgemaakt dat je het door moet geven om te overleven. Maar als je heel eerlijk bent, voel je dat je erg behoeftig bent. Toch blijf je doorgeven wat je krijgt.

Je doet dit omdat je er wat voor terug wilt hebben; het gevoel geliefd te zijn en nodig te zijn. Een man die ik al een aantal jaren bij me in de praktijk komt, herkent dit fenomeen bij zichzelf en noemt het sprokkelen, van liefde. Alsmaar geven, dingen doen voor anderen, je anders voordoen, in de hoop liefde terug te mogen ontvangen. En bevestigd worden dat jij er toe doet, dat jij mag zijn wie je bent en dat jij erbij hoort. Dat er mensen zijn die om je geven, en je erkenning geven dat je bestaat.

De rol van het innerlijk kind

Ook hier speelt weer het innerlijk kind een rol. Het voelt zich niet geliefd, heeft geleerd om niemand te vertrouwen, of heeft zich beloofd om niet meer gekwetst te worden, of heeft beseloten ‘Ik doe het wel alleen’. Misschien herken je dit?

Je innerlijk kind heeft het nodig dat hij in al zijn aspecten vertrouwen krijgt in jou. En dat zal het alleen doen als jij betrouwbaar bent, dat wil zeggen dat jij je echt verbindt, zijn kant kiest en hem verdedigt, soms tegen de hele wereld. Dat jij echt volledig de zorg voor hem op je neemt. En dat jij dus echt kiest voor hem en jezelf, en hem daarbij gerust stelt. Dat jij er onvoorwaardelijk voor hem bent, en jouw liefde aan hem schenkt.

Je innerlijk kind zien, horen en meevoelen, aangeven dat je om hem geeft, er voor hem bent en van hem houdt. Dat is wat hij nodig heeft.
Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. En jezelf de liefde en de zorg te geven die je nodig hebt. Het is onverschillig om het niet te doen en te hopen dat anderen het wel gaan doen.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. En hoe je dat wilt leven. Toch?

Leef je vanuit angst en in een zoektocht naar liefde, of gun jij jezelf de liefde (die je zo hebt gemist) en vul jij jezelf met energie. Zodat je weer in balans komt en jouw liefde/ energie door kan geven?

Ben je er van bewust dat het hier gaat om het vullen van basisbehoeften. Wat we als mens in onze basis nodig hebben. Met welk recht zou iemand je daarvan kunnen weerhouden? Het wordt tijd dat jij je verbindt met je innerlijk kind, anders wordt het alleen maar weer gekwetst. En dan besluit het kind misschien om zich verborgen te houden, nog meer terug te trekken met alle gevolgen van dien.

Dus neem de tijd, om je innerlijk kind vertrouwen te geven. Je innerlijk kind is het pure in jou, een super krachtbron die kan stralen en jou steeds weer op jouw pad kan wijzen. Tenminste als jij het helemaal onder je hoede neemt.

Gun jezelf deze liefde, vrijheid en plezier. Als je echt iets wilt veranderen, ga dan samen tijd doorbrengen met je innerlijk kind. Duw hem niet weg, negeer hem niet, maar hoor, zie en voel hem. Luister naar wat hij nodig heeft. Doe geen beloftes die je niet waar kunt maken. Doe kleine dingen voor jezelf en je kleine ik.
En merk het verschil. Het is niet egoïstisch, het is goede zelfzorg!

Hier ligt ook een uitdaging: ga voorbij je schaamte. Schaamte kan op de loer liggen, als je door de ogen van anderen kijkt naar jezelf. Laat je er niet door verlammen. Wil jij lekker huppelen, ga huppelen, wil je spelen ga spelen, wil je schommelen ga schommelen, lekker rennen door de wei, bloemen plukken, met lego spelen. Doe het!!

Je verbinden met het innerlijk kind, wil zeggen dat jij het ruimte geeft, zelfs als je dat in eerste instantie wat stiekem doet. Het allerbelangrijkste is dat je het doet. Elke tijd die je samen doorbrengt is heilzaam.

Het is jouw leven, en jij beslist hoe jij het doorbrengt en wat jij er van maakt!

Wat ga jij nu, of vandaag doen om jezelf 3 x te voeden?

En wat ga jij doen om in verbinding te komen of te blijven met je innerlijk kind?

Gun het jezelf, want jij bent het waard!!

× Waarmee kan ik je helpen?