Tot rust komen in een paar minuten.

In deze tijden is een moment van rust een cadeautje. Die ik jullie graag wil geven. Een moment om te weten te komen hoe het echt met je gaat en om jezelf rust te gunnen.

De ademhaling is er altijd en de ademhaling is altijd in het nu. Dat maakt dat de ademhaling ook een hulpmiddel kan zijn om onze aandacht in het hier-en-nu te brengen. Weg van alle gedachten, zorgen of angsten. Je kunt je aandacht op de ademhaling richten, op ieder moment gedurende de dag om opnieuw contact met het hier-en-nu te maken. Iedere keer leidt je je weer terug naar je basis uitgangspunt; het nu.

Aandacht voor je ademhaling betekent:

  • aandacht voor dit moment, voor het hier-en-nu. De ademhaling kan dan ook gebruikt worden als een anker naar het ‘NU’ toe.
  • Ademhaling is ook sterk verbonden met ons gevoel. Als je angstig bent, of boos, verdrietig of juist blij bent, adem je anders. Aandacht voor je adem helpt je om bewuster te zijn van wat er op dat moment op gevoelsniveau aan de orde is.
  • Zoals je zult merken kan aandacht voor je adem je ook helpen om los te leren laten en om af en toe meer balans te voelen.

En omdat de aandacht en de adem dit allemaal voor jou kan doen wil ik je de meeste gewaardeerde oefening van Mindfulness delen. De 3 minuten ademruimte.
Deze ademruimte gebruiken we binnen de mindfulness vaak als een soort barometer om bewust te ervaren hoe het op dat moment met ons is.

Het helpt je om contact te maken en ruimte geven aan dat wat er op dat moment bewust, maar soms ook onbewust speelt. Het is een oefening waarbij je stilstaat en ruimte geeft aan je ervaring van het moment. Nadat je je ervaring ruimte gegeven hebt, laat je je ervaring ook weer los. Dit doen we door onze aandacht helemaal te richten op de ademhaling.

Ik wil je vragen om de komende week deze oefening 3 x per dag te doen. In plaats van op je telefoon te kijken, het nieuws te volgen of wat anders te  doen, wil ik je uitdagen om eens te ervaren hoe het is om jezelf deze momenten van rust te gunnen.

 

De 3 minuten ademruimte

1.  Aandacht voor je ervaring van dit moment

Het kan helpen om jezelf naar het hier-en-nu te brengen door een bewust te stoppen met wat je aan het doen bent. En neem een rechte en waardige houding aan. Als je wilt kun je je ogen sluiten.

In de eerste stap van de ademruimte breng je je aandacht naar je ervaring van dit moment. Je verzamelt als het ware alle elementen van je ervaring van dat moment. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vragen: Hoe gaat het nu met mij?

*  Welke gedachten zijn er op dit moment?

*  Welke emoties zijn er nu in mij?

*  Waar voel ik de emoties in mijn lichaam? En hoe voelt mijn lichaam op dit moment?

Je hoeft niets te doen of te veranderen aan de ervaringen die je opmerkt. Neem ze alleen waar en erken dat ze er zijn, zelfs als ze onaangenaam of ongewenst zijn. Verder hoef je niets te doen.

2.       Aandacht voor de ademhaling

Vervolgens kun je je ervaring zoals je die hebt opgemerkt in de eerste stap van de ademruimte naar de achtergrond plaatsen en richt je je volledige aandacht op een vriendelijke manier op de adembeweging. Je kunt iedere inademing en iedere uitademing volgen en je bewust zijn van de beweging van de adem.

Misschien dat je in deze fase nogmaals teruggetrokken wordt met je aandacht naar (gedachten, emoties of lichamelijke sensaties. Als je dit opmerkt, kun je de adembeweging opnieuw als anker gebruiken om je aandacht terug te brengen. En volg de gehele inademing en de hele uitademing.

3.       Uitbreiden van je aandacht

Breid in de laatste stap van de ademruimte je aandacht uit van de ademhaling naar het voelen en ervaren van het lichaam als geheel, naar je houding en je gezichtsexpressie. Je kunt vervolgens je ogen weer openen en de dag met frisse blik in gaan.

 

 

Ik wens je een hele fijne week toe, met momenten van rust en genieten!

Met warme groet,

Laila Visser

Myserenity.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Waarmee kan ik je helpen?