you are so worth itAlleen zijn is belangrijk. Dat voel je in je hoofd als je te weinig tijd voor jezelf hebt gehad.

Wat er gebeurt als je geen tijd voor jezelf maakt?    Je ontwikkeling komt stil te staan. Je wordt onrustig, onzeker, minder gelukkig. Je bent minder authentiek en doet niet meer wat je eigenlijk zou willen.

Tijd voor jezelf is net zo belangrijk als een goede relaties met je partner, je gezin, je familie en vrienden. Beide zijn van levensbelang.

Zoals beweging én nachtrust beide nodig zijn voor een gezond lichaam, houden sociale interactie én jezelf terugtrekken je psyche in balans.

Tijd voor jezelf vinden is soms lastig. Zeker als je hard werkt, een gezin hebt en tegelijkertijd veel sociale contacten onderhoudt. Dus laten we eens kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen.

1.  Neem tijd voor jezelf serieustime

Tijd voor jezelf is essentieel.  Ja, je kunt overleven zonder me-time. Je kunt ook                       overleven zonder gezond eten. De kwaliteit van je leven gaat dan ontzettend                               achteruit. Je kunt je onmogelijk ontwikkelen. En als je niet kunt groeien dan zal                       je vroeg of laat ongelukkig worden.

Veel mensen ervaren het alleen zijn als moeilijk.  Wanneer je alleen bent worden de eigen gedachten beter hoorbaar. En soms zijn die gedachten vervelend, ingewikkeld of overweldigend.

Het is belangrijk dat je alleen kunt zijn. Dat je vrede kunt hebben met jezelf. Alleen kunnen zijn zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer zelfkennis en meer veerkracht in vrijwel alle gebieden van je leven.

Je hoeft niet elk moment te vullen met mensen en activiteiten. Je mag gewoon alleen zijn met jezelf, ook al is dat moeilijk in het begin. Simpelweg omdat dit je een beter mens maakt.

Dus maak het een prioriteit, net als gezond eten. Tijd voor jezelf maken is goed voor jezelf zorgen. Zodat je een gelukkiger, liefdevoller, gebalanceerder, wijzer en succesvoller persoon kunt zijn.

 1. Maak een afspraak met jezelf

Besef dat jij diegene bent die de agenda inplant, en die dus zorgt dat er tijd voor jou is, of niet.time for me

Bij het prikken van een afspraak beschouw je de afspraak met jezelf simpelweg als een serieuze af
spraak die je liever niet verplaatst. Ja, natuurlijk kun je hem verplaatsen (zoals met elke afspraak), maar je zoekt eerst naar manieren om dat moment voor jezelf op zijn plek te houden. Omdat je dat moment belangrijk vindt.

 1. Verweef het in je dag

Wordt het lastig om echt tijd voor jezelf te maken, bijvoorbeeld omdat je een klein kind hebt of het simpelweg razend druk hebt? Dan kun je kleine momenten van me-time integreren in je dagelijks leven.

Bijvoorbeeld door bewust alleen naar de winkel te gaan, de hond uit te laten, een wandeling te maken of simpelweg een kop thee te drinken. Of door tijdens je lunchpauze alleen een wandeling te maken. Wanneer je dit doet, doe het dan met aandacht en voor jou.

Als het lastig is om tijd voor jezelf te vinden, benut dan de kleine momenten. En als dat niet lukt, dan blijf je gewoon wat langer op het toilet zitten. Heb je ook tijd voor jezelf.

 1. Gebruik je tijd voor groei

Als je het meeste uit de tijd voor jezelf wilt halen dan gebruik je deze momenten om vooruit te komen. Dan zet je deze momenten in om de rest van je leven beter te maken, om een opwaartse spiraal in te zetten.

En wanneer je regelmatig tijd voor jezelf neemt, wordt het waardevoller om je tijd constructief te gebruiken. Enkele voorbeelden:

 • Mediteer om tot jezelf te komen.
 • Doe aan beweging.
 • Lees een boek dat je helpt groeien.
 • Schrijf in je dagboek.
 • Breng tijd door in de natuur.
 • Denk na over je leven, over hoe je het beter kunt maken. Door te voelen wat je echt nodig hebt.
 • Ervaar een mindful moment, kom even helemaal in het nu.
 • Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent.
 • Maak een wandeling (om van te genieten).

Dit zijn zaken waar je nauwelijks aan toe komt als je geen tijd voor jezelf neemt. Als je alleen bent sta je beter in contact met jezelf, ontstaat er ruimte voor creativiteit en heb je meer rust en vrijheid om dingen te proberen.

Zo kun je de momenten voor jezelf gebruiken om de rest van je leven leuker en lichter te maken. Om die opwaartse spiraal op te starten.

 1. Besef dat tijd voor jezelf je een leuker mens maakt

Je doet dit niet alleen voor jezelf. Uiteindelijk hebben de mensen om je heen er ook veel baat bij als jij tijd voor jezelf hebt.

Tijd voor jezelf maakt je een beter mens. Rustiger, meer in balans, vrolijker, liefdevoller. Je groeit en ontwikkelt jezelf, waardoor je de mensen om je heen uiteindelijk meer te bieden hebt. Het leven wordt leuker voor jou, en jij krijgt een groter vermogen om de levens van de mensen om je heen positief te beïnvloeden.

Je kohartmt in balans en letterlijk beter in je vel. En hierdoor heb je minder nodig van andere mensen, je vraagt bijvoorbeeld minder om bevestiging. Je weet dat jij oké bent, en je leeft meer vanuit een basis van liefde voor jezelf en de ander.

Je wilt liever iets bijdragen dan iets ontvangen, omdat je beseft dat je weinig nodig hebt. Dat je bijna alle zaken die je geluk ondersteunen in jezelf kunt vinden.

Zo kun je op een open, liefdevolle en authentieke manier met mensen omgaan. En dat maakt tijd voor jezelf nemen een investering in jezelf waar iedereen iets aan heeft.

bron: sochicken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Waarmee kan ik je helpen?