Beste ouders met schoolgaande kinderen,

Hoe is het voor jullie nu? Wellicht merk je dat je de neiging hebt om een strak rooster te maken, of hoopt dat ze uren zelfstandig aan het werk zijn en volledig op school gericht zijn. Je gaat meer straffen dan stimuleren om ze aan het werk te houden. Maar weet je, er is iets veel belangrijkers….

Onze kinderen maken dit , net als ons, voor de eerste keer mee. En wat zij willen weten is dat het allemaal wel goed. Ze willen zich veilig voelen, net als wij. Wij, als volwassenen willen ons ook veilig voelen, we willen gezond blijven en ons ‘vrij’ voelen. Dat dit nu wat moeizaam gaat is een feit. Maar we kunnen er wel wat aan doen.

Kinderen willen weten dat ouders er voor hen zijn, ze willen zich veilig en geborgen voelen. Indien dit gevoel er niet of weinig is gaan ze meer negatief gedrag vertonen.  Dus vervul de behoefte van je kind(eren)! Geef ze wat ze nu het meest nodig hebben, ze mogen zich veilig en geliefd voelen. Ze willen van ouders horen dat het allemaal goed komt. Laat dat presteren wat meer los en laat je kind kind zijn.

Ga tussendoor lekker met ze spelen, doe spelletjes, ga met ze in de tuin (als dat kan) een potje ballen. Bak samen taarten of koekjes, kijk samen naar een film. Of kruip samen onder de deken en lees een boek. Maak er een mooie tijd van samen. En maak je niet te veel zorgen over een achterstand die ze oplopen op school. Alle kinderen, over de hele wereld, zitten met het zelfde. En als we later terug kijken wat zullen de kinderen dan het meest herinneren van deze periode. Dat ze moeten leren, huiswerk maken en papa en mama die mopperden? Of de tijden dat jullie samen leuke dingen deden om deze moeilijke periode door te komen? En dat ze zich gezien, gehoord en erkent voelen in wie ze zijn en hoe ze zich voelen.

hou dat vooral in de gaten, geef je kinderen aandacht, liefde en een  veilig gevoel. Deze tijd gaat voorbij. Blijf vertrouwen hebben en geven aan je kinderen!

Met warme groet,

Laila Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Waarmee kan ik je helpen?