Vandaag had ik een zeer inspirerend gesprek met Emilie Groot van Ontwikkel-kracht. Waarin we verkennen wat we samen kunnen doen voor onderwijs, opvang en hulpverlening.

We leven in een drukke maatschappij waarin alles meetbaar moet zijn en waar het veel om de cijfers en resultaten gaat. We worden zo bijna gedwongen in ons hoofd te leven. Terwijl het lijkt dat vele van ons juist uit het hoofd willen en meer in contact willen met het lichaam en hart, en vandaaruit willen werken.

Werken met hart en ziel.

Soms of vaak vraagt het werk jou om je hoofd erbij te houden. En dat kan je belemmeren om met hart en ziel te werken. Hoe is dat bij jou?

Het bij jezelf blijven en doen wat bij je past zorgt dat de energie stroomt, gaat stromen of blijft stromen. Dit is je ikigai. Het is een verborgen kracht in ons, een hoger doel waar we naar streven, onze levenslust.

Daar waar jouw passie en missie elkaar raken, dat is waar je goed in bent, wat bij jou past, jouw energie. Ook waar je graag werkt, en wat je wellicht als je roeping voelt.  Maak hier contact mee, doe wat echt bij je past. Volg je hart, en laat de energie stromen!

De verwachtingen van het je huidige werk, rapportages, voorbereidingen, signaleren, enz. kan het (laten) stromen van jouw energie soms in de weg staan. Hoe mooi zou het zijn als je vanuit jouw eigen kracht kunt werken, het natuurlijk uit je spreekwoordelijke vingers kan laten stromen. Gewoon doen waar jij goed in bent.

Je ikigai volgen!
Maar ja, hoe doe je dat?

Tip 1:  Vanuit je hoofd en je lijf

Breng bewust de aandacht naar beneden. Letterlijk van uit je hoofd naar beneden naar je hartgebied (in het midden van borstkas). Voel hoe het hier is. Voel ook de beweging van de adem. In je borst en je buik. En blijf hier een tijdje de beweging van de adem voelen. Geef deze ervaring alle ruimte. Je stopt dan bewust met denken en gaat over naar voelen. Hoe vaker je dit doet, hoe eerder en makkelijker je uit je hoofd in je lijf kan zakken. Je lichaam is net als een barometer, het laat je voelen hoe het werkelijk met je gaat.

Tip 2: kom in beweging

Om de energie in je lichaam te laten stromen is het goed om te bewegen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld aan yoga doen, langzaam je lichaam deel voor deel bewegen/ los schudden, of je gaat je lichaam wakker kloppen. Je kunt op verschillende manieren kloppen;     Gebruik je vingertoppen om zachtjes te kloppen, maak kommetjes van je handen om iets harder te kloppen of maak vuisten van je handen om nog steviger te kloppen. Je voelt vanzelf wat er op dat moment het prettigste voor je is.  Je energiebanen (meridianen) worden geactiveerd. Deze leveren een grote bijdrage leveren aan je algehele gezondheid. Het is dus belangrijk dat ook deze gezond en in beweging blijven.

Tip 3: Maak contact met je hart

Door aandacht te geven aan wat jij belangrijk vindt, kom je in contact met je diepste zelf. Dan kom je  uit bij jouw waarden en jouw eigen krachten. Jouw behoeften en waarden komen voort uit je ikigai. Ze sluiten er naadloos op aan. Neem dus de tijd om je te verbinden met jouw behoeften en waarden.

Sta daarvoor eens stil bij vandaag, bij de uitdagingen die op je wachten, en vraag je af welke waarden jou vandaag kunnen bijstaan om met je hart te surfen op de golven van de dag. Laat daarvoor drie vragen zachtjes in je hart klinken:

Welke waarde is vandaag voor mij belangrijk?
Met welke houding ga ik luisteren?
En met welke toon ga ik spreken?

Stel je nu voor dat je je leven in stapt, mensen ontmoet en je uitdagingen aangaat, met je waarde van de dag voorop gesteld. Hoe is dit voor jezelf en voor anderen?  Wat zou je anders doen dan gisteren?

Ik wens je een hele fijne (werk)dag!

Volg je hart, en blijf bij jezelf.
Als we allemaal vanuit onze ikigai leven en werken, wat wordt de wereld dan mooi!!

Liefs, Laila

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Waarmee kan ik je helpen?