Verken de kracht van de stilte!

Een (stilte) retraite weekend is een goede gelegenheid om jezelf eens te verwennen met een gezonde dosis rust en aandacht. Je even terugtrekken uit de dagelijkse gang van zaken en stilstaan bij jezelf. Ervaar het leven in het hier en nu, een weekend zonder ‘moeten’ , drukte en sociale verplichtingen of afleidingen. Ga er even helemaal tussenuit.

Het weekend geeft je ruimte en tijd, waarbij je de aandacht naar binnen kan keren – naar je ware zelf. Die stille plek in jezelf omvat een enorme zee van ruimte, waarin inzichten als vanzelf lijken te komen, vanuit een enorme bron van innerlijke wijsheid.

Stilte brengt inzicht, rust & inspiratie.

Het retraite weekend is een mooie kennismaking met mindfulness/meditatie en yoga of een verdere uitbreiding voor je beoefening.

Deze combinatie van allerlei oefeningen, uit mindfulness, zelfcompassie, yoga en qi-gong zorgt voor een vermindering van stressgevoelens. Je krijgt handvatten aangereikt om ook in het dagelijks leven de rust in jezelf te vinden en leert om bij jezelf te blijven in de meest uitdagende situaties.

Deze retraite is geschikt voor zowel beginners als voor ervaren meditatie/mindfulness beoefenaars.

Wil je meer lezen over wat een retraite inhoudt, wat je kunt verwachten en hoe een retraite werkt? Blijf dan verder lezen, onderaan deze pagina lees je hier alles over ‘Wat een retraite is‘.

 

 Wat is een retraite?

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken ( in stilte voor zelfonderzoek en meditatie). Meestal gebeurt dit op een stille plek in de natuur of in een klooster. Je staat letterlijk even stil, en neemt tijd voor jezelf, neemt afstand van de waan van de dag. Gewoon zijn, in dit moment, je leert volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Zonder afleiding, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

Wat kun je verwachten in een stilte retraite?

Door de stilte komen je eigen gewoonten en patronen helder naar voren. Ook kan je in stilte luisteren naar je diepste angsten, verdriet, verlangens en behoeften. Dit kan voor sommige beangstigend zijn, maar wanneer je door de lagen van weerstand en verzet heen gaat, stopt met vechten of vluchten van wat je niet wilt, maar juist bewust toe gaat laten ontstaat er vaak ruimte (en kan er opluchting komen). In dit weekend leer je om met een beginnersgeest open te staan voor alles wat er op je afkomt, met een compassie en liefdevolle houding voor jezelf. Dan kun je vanuit liefde ervaren, kijken en luisteren naar wat er binnenin jou afspeelt. Je onderzoekt hoe jij in je dagelijks leven omgaat met het leven, hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Deze bewustwording geeft ruimte, en die ruimte geeft je een enorme vrijheid. Je ervaart dat je keuzemogelijkheden hebt, je kan anders gaan reageren. Je bent vrijer van je oude gewoonten en patronen, open om te waarderen wat je leven hier en nu brengt.

Stilte van niet praten.

De retraite vindt in stilte plaats. We beginnen de retraite samen, je krijgt uitleg, en gaan dan samen de stilte in en we sluiten het weekend ook gezamenlijk weer af.  De deelnemers praten gedurende de dag niet met elkaar. Dit voorkomt afleiding en helpt om uit je gewoontepatronen te komen. Waardoor je beter de innerlijke stilte kunt ervaren. In stilte leren we elkaar ook op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele spreken. Pascalle en Laila zijn wel beschikbaar voor een gesprek als je daar behoefte aan hebt.

Wat doe je tijdens een stilte retraite?

In dit stilte weekend krijg je de kans om te voelen hoe het is om echt stil te zijn. In je dagelijks leven is het vaak moeilijk om te vertragen of om stil te zijn. Je bent de hele dag bezig en vaak op de automatische piloot, niet echt bewust van alles wat we doen. Tijdens het stilte weekend staan we wel stil bij hoe het nu is, en hoe het met jou gaat. Door middel van verschillende activiteiten wordt je uitgenodigd om stil te zijn en je eigen innerlijke stem te horen. Je gaat terug naar jouw kern en je gaat zien waar jij nu staat in jouw leven. Door in stilte te zijn leer je opnieuw te luisteren naar jezelf, en dus naar je innerlijke liefdevolle stem.

Je gaat mediteren met meditatie technieken, waaronder mindfulness, vipassana, zelfcompassie, liggende/staande -en loop meditaties, meditaties op muziek, yoga en qi-gongoefeningen. Het zijn geen zweverige meditaties maar juist meditaties waardoor er bewustwording optreedt waar je veel aan hebt in je echte dagelijks leven. Iedereen kan het leren: meditatie is niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet ingewikkeld!

Retraite met contact

Naast stilte retraites zijn er ook ‘gewone’ retraites. Je doet dan bijna het zelfde, met het verschil dat er dan wel gepraat mag worden.

Beide komen elk jaar aanbod. Meld je aan en geef je voorkeur en je wensen.

Verblijf

De sfeer en het verblijf zijn intiem en eenvoudig. De retraite vindt plaats in een plek in de natuur of in een klooster. Je hebt elke dag vrije tijd waarin je de mogelijkheid hebt om de omgeving te verkennen. Deelnemers delen slaapkamers (2-persoons of je kunt kiezen voor een 1-persoonskamer met een meerprijs).

Alle maaltijden worden vers voor je bereid. Lekker en gezond. Er wordt natuurlijk ook rekening gehouden met allerlei allergieën, en diëten.

In de retraite leer je veel over meditatie, mindfulness, zelfcompassie en jezelf. Genoeg om ook in je dagelijks leven te blijven oefenen. Door de retraite biedt jij jezelf de kans om op een andere manier naar je leven te kijken, te ontspannen en innerlijke vrede te ontdekken.

Om de stilte in je zelf te bewaren verzoeken we je om de telefoon uit te zetten, en tijdens het weekend je telefoon niet te gebruiken. Indien nodig wordt je verzocht om buiten het terrein te bellen. Je mag als je wilt een notitieboekje of dagboek bij houden.

Ervaar de kracht van de aandacht!

Wil je deelnemen meld je dan nu aan.

 

 

 

 

× Waarmee kan ik je helpen?