Wat gebeurt er als je geen tijd voor jezelf maakt?   

Sta eens stil bij deze vraag…

Je wordt onrustig, je hebt een druk hoofd, je voelt je onzeker, minder gelukkig. Je wordt minder jezelf, past je steeds meer en meer aan, gaat harder werken en doet niet meer wat je eigenlijk zou willen. Je komt steeds verder van jezelf af te staan.

Tijd voor jezelf is net zo belangrijk als de tijd die je besteed aan je partner, je kinderen, je familie en vrienden en je werk.

Tijd voor jezelf is net zo noodzakelijk als dat gezond eten, beweging én nachtrust zijn voor een gezond lichaam. Het is soms erg lastig om tijd voor jezelf te vinden. (of te mogen nemen van jezelf) Zeker als je een full-time baan heb, een gezin hebt en/of een druk sociaal leven.  Dus hoe doe je dat dan?

 1. Neem tijd voor jezelf serieus

Dit is essentieel. We maken vaak alleen tijd voor dingen die we als prioriteit zien. Bv als er een lekkage is in je huis, maak je daar meteen tijd voor. Maar ook je ontbijt, omdat je weet dat je voeding nodig hebt om de dag te kunnen starten.

Zo is het ook met tijd voor jezelf. Neem het serieus! zie aandacht en tijd voor jezelf als een hele belangrijke activiteit. Voor jouw gezondheid, je welzijn, net als je tanden poetsen, eten, of sporten.

Sommige mensen ervaren het alleen zijn, of stil staan bij jezelf als moeilijk. Wanneer je alleen met jezelf bent, wordt je bewust van je gedachten, en je emoties. Dit wordt dan voelbaar, en dat kan soms heel vervelend of zelfs overweldigend zijn.

Maar dit contact met jezelf, is juist van belang. Als je steeds maar weg rent voor wat er in je gebeurt, krijgt het geen aandacht en blijft het je volgen totdat je de rust neemt om te luisteren.

Wanneer je alleen kunt zijn, en kunt luisteren naar wat er in jou gebeurt dan weet je wat je te doen staat en kun uiteindelijk vrede hebben met jezelf.

Aandacht en tijd voor jezelf zorgt er daardoor voor dat je meer zelfkennis, vertrouwen, en ook veerkracht gaat krijgen. Je leert jezelf goed kennen, en gaat doen wat nodig is voor jou, en daardoor kom je steeds dichter bij jezelf.

Dus maak van tijd voor jezelf een prioriteit, net als gezond eten. Zo zorg je goed voor jezelf! En het zorgt ervoor dat je gelukkiger, liefdevoller, meer in balans, wijzer en succesvoller kunt zijn.

 1. Maak afspraakjes met jezelf

Besef dat jij diegene bent die de agenda inplant, en die dus zorgt dat er tijd voor jou is, of niet.

Bij het vastleggen van een afspraak met jezelf bevestig dan dat dit een belangrijke afspraak is, en dus niet een die je gaat verzetten. Dat kan handig zijn op het werk, bv tijdens de lunch. En dan niet toch stiekem je boterham achter de pc opeten.

Vaak wisselen we afspraken omdat de een dan toch net iets belangrijke voelt dan de andere afspraak. Jij bent super belangrijk!! En verdient een moment van aandacht, zorg en tijd.

Neem deze tijd niet van jezelf af. Weet waar jij het voor doet. Je wordt er echt gelukkiger door en ervaart meer rust en energie als jij tijd voor jezelf inplant, en dit jezelf gunt.

 1. Door de dag heen

Is een afspraak maken met jezelf te veel gevraagd? Lukt het je niet, zorg er dan voor dat er kleine momentjes zijn waarop je even met alles stopt en stil staat bij jezelf.

Bv als je een kopje thee hebt gezet, neem dan tijd om de eerste slokken bewust te drinken, voel de warmte van de mok in je handen, neem een momentje rust en ga dan weer verder. Of ga bewust alleen (met de hond) wandelen, of als je jonge kinderen hebt, ga dan alleen boodschappen doen.  Ben bewust van wat je dan op zo’n moment doet en hoe jij je daarbij voelt. Het maakt niet uit wat je doet maar wanneer je tijd neemt voor jezelf, doe het dan met alle aandacht en voor jou!

Benut dus de kleine momentjes, je kunt zelfs wat langer op het toilet blijven zitten. En een moment rust nemen, eventueel met aandacht voor je adem.

 1. Maar wat doe je dan in die tijd?

Vaak hoor ik dat mensen niet weten wat ze dan precies kunnen doen als ze een moment nemen voor zichzelf. Ze moeten nog zoveel, en gaan dan meer bewust de ‘moet’ zaken afhandelen.  Dat is nu net niet de bedoeling. Als je een moment voor jezelf neemt is dat bedoelt voor aandacht, rust, energie en ontwikkeling.

Je kunt dus tijd nemen voor jezelf om tot jezelf te komen, voor rust, maar juist ook om meer energie te krijgen of om te groeien als mens.

Wat kun je dan zoal doen:

 • Tijd doorbrengen in de natuur ( met al je zintuigen).
 • Mediteren (voor rust en in contact komen met jezelf).
 • Yoga, wandelen, of andere vormen van beweging.
 • Een boek lezen, voor plezier of groei.
 • Aandacht geven aan je emoties, je lichaam en voelen wat je nodig hebt. En dat dan natuurlijk gaan doen.
 • Stil staan bij je waarden en hoe je wilt leven. En welke acties passen daarbij?
 • Genieten van een kopje thee, koffie of drankje, eventueel met iets lekkers erbij.
 • Buiten zitten en naar de wolken kijken, of de sterren.
 • Creatief bezig zijn, op jouw eigen manier.
 • Een lijstje maken van dingen die je gelukkig en blij maken. Dan heb je voor de volgende keer een lijst waaruit je kunt kiezen wat je wilt doen.

In ieders geval geef jezelf toestemming om volledig te genieten van dat wat je doet, en voel hoe het is om even niets te moeten maar gewoon helemaal te zijn. Daar waar je bent, en met datgene wat je doet.

Momenten voor jezelf zijn kostbaar. In het dagelijks leven geven we hier weinig aandacht aan en gaan we gewoon door. Vaak op de automatische piloot en het to-do lijstje afwerkend. Als je alleen bent en stil staat bij jezelf, dan voel je wat dit doet met je en hoe zeer je dit nodig hebt. Er ontstaat dan meer rust en ruimte om aandacht te geven aan dat wat nodig is. Je krijgt ook steeds meer keuze-vrijheid en wil nieuwe dingen gaan uitproberen. Je komt dan steeds meer bij de kern van wie jij werkelijk bent en dat wat jou gelukkig maakt.

En wat gebeurt er als jij gelukkig bent? Dan ga je stralen, je lacht meer, je ervaart meer rust, ruimte, je wordt krachtiger en dat steekt anderen ook aan.

 1. Je wordt het mooiste wat je kunt zijn, jezelf!

Als je doet wat bij je past, dan voel je dat. Diep van binnen, in je lijf, je doet wat bij je past en vind je zelf waardevol. Dit wordt gezien, het valt anderen op. Je wordt rustiger, vrolijker, zit lekker in je vel, je wordt zachter en liefdevoller.

En…. het werkt aanstekelijk.

Tijd nemen voor jezelf is dus niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen. Het leven wordt leuker, voor jezelf en voor anderen. Je hebt een vermogen om jouw leven en dat van anderen positief te beïnvloeden.

Je weet dat je een goed mens bent, ook met je onhebbelijkheden. Je wordt minder kritisch, minder afhankelijk van anderen, je hebt minder bevestiging of complimenten nodig. Je wordt je eigen beste vriend en je leeft meer vanuit compassie voor jezelf en de ander.  Je draagt zorg en geniet!

Hierdoor kun je op jouw eigen wijze met een open en liefdevolle houding met mensen om gaan. En dat maakt tijd voor jezelf nemen een investering in jezelf waar iedereen iets aan heeft!

Dus wanneer neem jij tijd voor jezelf?

Ik wens je ontzettend veel plezier, groei en geluk.

Geniet van de tijd die jij neemt voor jezelf!

 

Met warme groet,

Laila

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Waarmee kan ik je helpen?