Wat is een retraite?

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken ( in stilte voor zelfonderzoek en meditatie). Meestal gebeurt dit op een stille plek in de natuur of in een klooster. Je staat letterlijk even stil, en neemt tijd voor jezelf, neemt afstand van de waan van de dag. Gewoon zijn, in dit moment, je leert volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Zonder afleiding, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

Je hebt hiervoor een retraite waarin je contact hebt met anderen, en een stilte retraite waarin je de meeste tijd van de retraite in stilte doorbrengt.

Wat kun je verwachten in een stilte retraite?

Door de stilte komen je eigen gewoonten en patronen helder naar voren. Ook kan je in stilte luisteren naar je diepste angsten, verdriet, verlangens en behoeften. Dit kan voor sommige beangstigend zijn, maar wanneer je door de lagen van weerstand en verzet heen gaat, stopt met vechten of vluchten van wat je niet wilt, maar juist bewust toe gaat laten ontstaat er vaak ruimte (en kan er opluchting komen). In dit weekend leer je om met een beginnersgeest open te staan voor alles wat er op je afkomt, met een compassie en liefdevolle houding voor jezelf. Dan kun je vanuit liefde ervaren, kijken en luisteren naar wat er binnenin jou afspeelt. Je onderzoekt hoe jij in je dagelijks leven omgaat met het leven, hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Deze bewustwording geeft ruimte, en die ruimte geeft je een enorme vrijheid. Je ervaart dat je keuzemogelijkheden hebt, je kan anders gaan reageren. Je bent vrijer van je oude gewoonten en patronen, open om te waarderen wat je leven hier en nu brengt.

Stilte van niet praten.

De retraite vindt in stilte plaats. We beginnen de retraite samen, je krijgt uitleg, en gaan dan samen de stilte in en we sluiten het weekend ook gezamenlijk weer af.  De deelnemers praten gedurende de dag niet met elkaar. Dit voorkomt afleiding en helpt om uit je gewoontepatronen te komen. Waardoor je beter de innerlijke stilte kunt ervaren. In stilte leren we elkaar ook op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele spreken. De begeleidster, Laila, is beschikbaar voor een gesprek als je daar behoefte aan hebt.

Wat doe je tijdens een stilte retraite?

In dit stilte weekend krijg je de kans om te voelen hoe het is om echt stil te zijn. In je dagelijks leven is het vaak moeilijk om te vertragen of om stil te zijn. Je bent de hele dag bezig en vaak op de automatische piloot, niet echt bewust van alles wat we doen. Tijdens het stilte weekend staan we stil bij hoe het nu is, en hoe het met jou gaat. Door middel van verschillende activiteiten wordt je uitgenodigd om stil te zijn en je eigen innerlijke stem te horen. Je gaat terug naar jouw kern en je gaat zien waar jij nu staat in jouw leven. Door in stilte te zijn leer je opnieuw te luisteren naar jezelf, en dus naar je innerlijke liefdevolle stem.

Je gaat mediteren met meditatie technieken, waaronder mindfulness, vipassana, zelfcompassie, liggende/staande -en loop meditaties, meditaties op muziek, yoga en qi-gongoefeningen. Het zijn geen zweverige meditaties maar juist meditaties waardoor er bewustwording optreedt waar je veel aan hebt in je echte dagelijks leven. Iedereen kan het leren: meditatie is niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet ingewikkeld!

Retraite met contact

Naast stilte retraites zijn er ook ‘gewone’ retraites. Je doet dan bijna het zelfde, met het verschil dat er dan wel gepraat mag worden.

Beide komen elk jaar aanbod. Meld je aan en geef je voorkeur en je wensen.

 

× Waarmee kan ik je helpen?